preskoči na sadržaj
Produženi stručni postupak

Centar za odgoj Zagreb (Dugave)

Produženi stručni postupak (u daljnjem tekstu PSP) je poseban oblik preventivnog rada s djecom osnovnoškolske dobi, u pravilu od 8-14 godina, koja iskazuju određene teškoće u funkcioniranju (tzv. rizična populacija) s njihovom primarnom sredinom - roditeljima i školom.

Osmislili su ga djelatnici Centra za odgoj Zagreb (Dugave) prije 15 godina te ga realizirali na zahtjev škola i uz poticaj i suradnju nadležnog Centra za socijalnu skrb sa prosvjetno-pedagoškom službom.

Osnovni cilj ovog oblika rada predstavlja rana intervencija u svakom pojedinačnom slučaju, pružanje neposredne i kontinuirane pomoći učenicima u otklanjanju očitovanih problema te prevenciji njihova intenziviranja.

Prednosti programa su:
- odvija se u prostorima matične škole učenika korisnika,
- djeci su osigurana dva obroka dnevno,
- djeca svakodnevno u grupi provode 5 sati, a to je vrijeme u kojem se organiziraju različite grupne aktivnosti te rad na saniranju teškoća i svladavanju obrazovnih sadržaja,
- individualni rad provodi se kao nadopuna grupnom radu obzirom na konkretne potrebe ili probleme djeteta,
- odgajatelji (uglavnom socijalni pedagozi) kontinuirano prate status učenika kroz svakodnevno informiranje i konzultiranje s nastavnicima i pedagoškom službom škole, rade s roditeljima te kontaktiraju i uključuju stručnjake drugih službi i ustanova u čijoj je domeni svojevrsna skrb o djetetu.

Odabir djece za uključivanje u grupu PSP-a ostvaruje se na poticaj pedagoške službe škole uz preporuku i rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb, a prema kriterijima utvrđenim programom PSP-a.

Pri Osnovnoj školi Otok program PSP-a je započeo Školske godine 1993./94. Tijekom dosadašnjih osam godina ovim oblikom rada bilo je obuhvaćeno više od 50 djece.  Zbog velike razlike u kronološkoj dobi kao i u nastavnom programu (radi se o učenicima od 2. do 8. razreda), rad je organiziran u dvije grupe od po 10 učenika. Njihovi odgajatelji - socijalni pedagozi - u radu se nadopunjuju. Obzirom da OŠ Otok radi samo u jutarnjem turnusu, program PSP-a se odvija poslijepodne. U radu nastojimo razviti što je moguće veći stupanj socijalne kompetencije djece. Osim pomoći u svladavanju obrazovnih sadržaja (što toj djeci često nije moguće u vlastitom domu) različitim sadržajima i tehnikama, djeci se pruža mogućnost osnovnih i složenijih socijalnih vještina i sposobnosti, usvajanje pozitivnih  društvenih vrijednosti i u konačnici prihvatljivog modela ponašanja.

TražilicaKalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Školske online novine

 

Anketa za učenike
od 5. do 8. razreda OŠ Otok:

https://forms.office.com
/r/4RHfzzsTzX

 

OtokTok

 


Virtualna knjižnica

Korisni linkovi
Facebook

e-Dnevnik

CARNnet

Sluzbene stranice

preskoči na navigaciju